2011. március 17., csütörtök

Érdekes hasonlóság

A képek között keresgéltem és feltűnt a hasonlóság! Huszonhárom év telt el a két kép készítése között!





ADRK Klubkiállítás 1988. Fiatal osztály győztese Tasco vom Zimmerplatz. 2011. Budapest saját tenyésztésű fiatal szuka. Siroccó Delihla , Lilú.
Mindkettő nagyon tetszetős az én szememnek!! Micsoda hasonlóság ! Vajon rokonok? Papírforma szerint nem tartaná senki annak, hiszen nincs egyező név a származási lapokon.
Sok év el telik, amíg az ember érdeklődik a származási lapon fellelhető nevek, adatok iránt. Amikor a származási lapon és a fajta törzskönyvében, hiteles adatok vannak, a sok betű egyszer csak meg telik tartalommal. Amikor a törzskönyvi bejegyzéshez, archív fotókat, leírásokat is tudunk társítani , megjelenik a szemünk előtt a kutya is , nem csak névben és címekben, minősítésekben lesz látható.

Ilyenkor kap értelmet az a szöveg, hogy mennyire fontos az utódellenőrzés a tenyésztésben! Minden külső forma, minden jellem tulajdonság öröklődik. Persze hihetetlen számú kombinációban, de ott van!!! A tenyésztés iránya, tudatossága így irányítja a fajta megjelenési formáját, sok-sok generáción át.
Már régen tudom, hogy a kutyák közötti hasonlóság nem véletlen egybeesés, lenni kell közös pontnak,közös ősnek, ami miatt ilyen nagy a hasonlóság.  Mivel kutyáinkban, minden távolba nyúló ős ismert, hiteles adatokkal rögzített meg is van ez a közös ős. Mind két kutya tudatos tenyésztés eredménye. Vonal tenyésztett.

Két vonal kombinációja a "német " ágról tetten érhető. Öt generációra számolt COI , még nem mutatja , de a 10 generációra számolt már igen!!!! ( COI= rokontenyésztési fok, %-os számítással) Egy számítógépes program teszi lehetővé ezt a számítást , amit egy rottweileres baráttól kaptam, sok adattal feltöltve. Én is tettem hozzá még sok adatot, begépelve a saját kutyáinkat, a származási lapok alapján. Sikerült nekem is rábukkannom a közös ősre! 

A lista végén Brando vom Hause Neubrand a távoli ős, az egyező név! Persze a hasonlóság nem ettől az egy kutyától van, de a tenyésztés rögös útjait picit megvilágosítják ezek a hasonlóságok. Meg az egyéb egyezések. Az ősök akik a rokontenyésztés során mérhetően részt vesznek ADRK vonalon.
Noris vom Grüntenblick
Cäsar von der Weilerei
Ives Eulenspiegel
Falko vom Grüntenblick
Benno von der Schwarzen Heide
Bulli vom Hungerbühl
Anja von Schwaiger Wappen
Dingo von Schwaiger Wappen
Kai von Tengen
Dack von der Meierei
Anka vom Lohauserholz
Brando vom Hause Neubrand

Ezen az oldalon nézelődve, pedig az adatok kincsestárára bukkansz! Képek, videók segítenek látni is az ősöket, legendás kutyákat. 
Lilu adatlapja

Aki nem szeretne regisztrálni annak ide teszem , mi is látható a - working-dog - oldalon .
1. Három generációs származási lap . Ingyenes regisztrációval, tagként látható :  képek , videók , rendezvények , fajták  hatalmas adatbázissal.
2. A negyedik generáció már csak prémium tagsággal látható és kattintható. További generációk elérhetők, pároztatás, alom információk, versenyek, körungok, sportesemények , világrendezvényeken készült videók  stb. stb.
3. Beltenyésztési együttható - itt a % számra kattintva megmutatja, mely ősök vannak nagy százalékban hatással az adott kutyára (genetika hatása) Vonal alapító ősök pedig Adolf Pinkoß a Rottweiler c. szakkönyvében lelhető fel.
4. Itt látod a két kutya nevét és hány ősi sorban szerepelnek a törzskönyvben, ami ugye a származási lapon már nem látható.

Nagyon kíváncsiak (mint én) egészen visszamehetnek az 1920-as évekig a családfa kutatásban.  Persze először, én is csak a hatvanas évekig tekintettem vissza, majd jóval később merültem el a témában.




.


Lilu apjának ugyan ez így néz ki